Prgava Vera



Ova priča počinje s mravima.  I svi znamo da su mravi jaaako vrijedni. Ne kaže li se upravo „vrijedan kao mrav“? No znate li da među mravcima živi i jedna Vera? Ona nije vrijedna. Ona je prgava. Jako prgava. I zbog te njene prgavosti nikome nije lako s njom. A ni njoj nije lako. S drugima…


Kada sam pročitala ovu priču moram priznati da sam se prvo nasmijala. Jer autorica u slikovnici zapravo vrlo dobro opisuje ne samo djecu, nego i nas odrasle. Jer ponekada i mi znamo biti prgavi? Barem malo, zar ne? Makar samo pomislili „e baš neću“. J Svi mi roditelji, i oni koji rade s djecom, znamo kako ponekada zaista morate dozvoliti djetetu da bude prgav. I razumjeti ga. Jer je to normalno. Jer djeca na taj način pokazuju svoje osjećaje, svoju frustraciju. Oni ih ne znaju objasniti na drugi način. Nego jednostavno nešto ne žele. Ili baš to žele. Temper tantrum. Svima poznat. Nikome drag.


Tako je i Vera bila prgava. I njeni roditelji nisu znali što će s njom. Nije im bilo jasno na koga je takva. A čak im je bilo i pomalo neugodno. I tako je jedne večeri prgava Vera shvatila da je gladna. Digla se s poda, uzela žlicu i taman htjela otvoriti usta – kada je odjednom shvatila da ne može. Pokušavala je i pokušavala ali nije išlo. Roditelji su pozvali i liječnika koji je pokušavao na sve moguće načine izliječiti Veru od njene bolesti – prgavosti. Ali nije išlo.

Da stvar bude gora, zbog prgavosti koja joj je okupirala čitavo tijelo, Prgava Vera više ništa nije mogla.
Nije mogla hodati.
Nije mogla jesti.
Ni piti.
Osim na slamku.
Vrištati nije mogla.
A bome niti govoriti.
Više nije mogla reći:
„Neću i točka.“
Čak niti to nije mogla.
A ipak je i dalje bila prgava.


Vera više ništa nije mogla… sve dok jednoga dana njen tata nije poželio biti prgav. Samo da sazna kako je Veri. Pa je i mama poželjela isto. I znate što se dogodilo? Prgava Vera je ozdravila.

A liječnik je samo zadovoljno slegnuo ramenima. „Kako sam mogao zaboraviti da se najbolji od svih lijekova zove Ljubav. Ljubav i točka.“

 Kada su ostali mravi saznali da je Vera napokon ozdravila odlučili su kako će jedan dan u godini svi biti prgavi. Nitko neće biti vrijedan. Svi će se na Prgavi Dan ponašati onako kako žele. I točka.
Nije li to odlična ideja? Da postoji barem jedan dan u godini kada bi se svi mogli ponašati baš onako kako želimo? Kako se u tome trenutku osjećamo? Mislim da bi to bilo odlično. A vi?


Svakako pročitajte ovu simpatičnu slikovnicu, koja može biti izvrsna podloga za razgovor s djecom o njihovim osjećajima. Na kraju ove simpatične slikovnice pronaći ćete nekoliko savjeta za vaš Prgavi Dan. I mjesto gdje možete izraditi oznaku  koju ćete pokazati drugima kako bi svi znali da je upravo taj dan vaš Prgavi Dan.

DOB: 3+

Uvez: meki

Broj stranica: 28

Izdavač i cijena: Naklada Šumek, Karlovac 2015. - 45,00kn

Autorica: Ivana Francišković Olrom

Ilustratorica: Gorana Ivković

O AUTORICI: Ivana Francišković Olrom ima 38 godina i živi u Karlovcu sa svojim suprugom Darijem i sinom Nikolom. Ima dva psa, akvarij i mnoštvo tegli s cvijećem. Voli šetati, čitati, piti čaj, vježbati jogu, družiti se sa Smotancima i zato ponekada ode do Vilingrada. Napisala je nekoliko priča o Smotancima koje možete potražiti kod izdavača Naklada Šumek.

Na Facebook stranici Čarobni svijet bajki možete osvojiti vlastiti primjerak knjige! Sretno!

Primjedbe

Popularni postovi