Fantastično sjajne žene koje su promijenile svijet




Ovo je jedna od onih slikovnica koje svakako morate imati u svojoj biblioteci. Slikovnica koja na vrlo simpatičan, pristupačan i poučan način govori o ženama koje su se usudile razmišljati i napraviti stvari drugačije i tom svojom voljom, inovativnošću i željom učinile ovaj svijet drugačijim. Gertrude Ederle, Frida Khalo, Marie Curie, Coco Chanel, Jane Austen, Anne Frank, Mary Anning, Mary Seacole, Amelia Earhart, Marie Christine Chilver, Saca Gawea, Emmeline Pankhurst i Rosa Parks samo su neke od divnih žena koje su se usudile slijediti svoje snove, a prikazane su u ovoj slikovnici.
Svakoj ženi posvećene su dvije stranice i tako čine jednu zgodnu cjelinu prilikom čitanja. Svaka je prikazana na interesantan način, a upravo te ilustracije i zanimljive crtice iz života žena koje se spominju u slikovnici čine njeno čitanje zabavnijim. Sve je puno oblačića, raznih fontova, mapica i zemljovida koje morate pratiti, sve je napravljeno u stilu scrapbooka - ma divota. Malo je reći da sam u čitanju uživala.. bebonja je još pre mali ali čim bude dovoljno velik za ovakav ti slikovnice s guštom ćemo je zajedno čitati. Odmah je morala biti i na našoj polici i spremno čeka. A dok on ne naraste mama s vremena na vrijeme posegne za slikovnicom i uživa.


U slikovnici su napisane neke interesantne činjenice koje će dijete vrlo lako zapamtiti i to je još jedan od razloga zašto mi se ova slikovnica toliko sviđa. Jer ona nije samo zabavna nego  i vrlo edukativna.  Na kraju slikovnice nalazi se galerija svih žena koje se spominju u slikovnici te kratki rječnik kako bi male glavice bolje razumjele nove pojmove.


Neke od činjenica:
-          Marie Curie je 1903. i 1911. godine dobila Nobelovu nagradu (za fiziku i kemiju) i time postala jedina žena kojoj je Nobelova nagrada dodijeljena dva puta.
-          Mary Anning bila je među prvima i najvažnijima paleontolozima u povijesti, 1828. otkrila ja PTEROSAURA
-          11.07.1935. Anelija Earhart postala je prva osoba koja je sama preletjela tihi ocean.


Znate li da je nedavno izašla i slikovnica „Fantastically Great Women Who Made History“? Nadam se da će nam ekipa iz Profil knjiga i tu slikovnicu uskoro pripremiti. ;)

Više o gospođi Kate i njenim divnim knjigama možete pronaći na njenoj službenoj stranici - Kate Pankhurst

DOB: 3+

Uvez: meki

Broj stranica: 32

Izdavač i cijena: Profil, Zagreb 2018. – 59,00

Autorica i ilustratorica: Kate Pankhurst

Prevela: Dina Morić Bošnjak

O AUTORU: Kate Pankhurst britanska je autorica i ilustratorica serijala knjiga za djecu. Dok je pisala slikovnicu Fantastično sjajne žene koje su promijenile svijet otkrila je da je u rodu s jednom od njih -  sufražetkinjom Emmeline Pankhurst.  Kate kaže kako je uživala prezentirati život žena koje su navedene u knjizi te je rado o svom radu pričala po školama. Nastavak ove fantastične slikovnice izašao je u veljači i ja se toplo nadam da će uskoro ugledati svjetlo i na policama naših knjižara. J



Primjedbe

Popularni postovi