Zog i leteći liječnici


Jako sam se razveselila kada sam vidjela da je Ibis grafika izdala nastavak simpatičnog zmajića Zoga. Osobno jako volim slikovnice gospođe Donaldson i moram priznati da se trudim svome sinu (a i sebi, nećemo se lagati) skupiti cijelu kolekciju njenih slikovnica. Ah da..


Možete zamisliti kako sam se obradovala kada je Zog i leteći liječnici stigao na našu adresu. Malene ručice moga sina odmah su se uhvatile proučavanja slikovnice koju sam morala brzo uzeti na sigurno kod sebe, lijepo ga smjestiti u krilo i krenuti čitati. I uživati.. jer da, Zog ovoga puta ima vrlo važnu ulogu. Naime, on više nije zmajić u zmajskoj školi, on je sada vrlo važan zmaj koji pomaže liječnicima -  vitezu Brzojaši Velikom i kraljevni Zlatki. Naš trojac od velike je pomoći životinjama i ljudima. I tako oni vrijedno pomažu sve dok jednoga dana ne odluče posjetiti Zlatkinog strica. A taj stric bio je kralj. Kralj koji je bio vrlo tradicionalan i nije mu se svidjela ideja princeze Zlatke kao liječnice..


Kralj naloži svojoj straži

da je uhiti i zatvori.
Zlatka se razljuti jako,
i svim silama se bori.
I sada Zlatka tjedan za tjednom
provodi samotne i tužne dane.
Jastučiće šije ljupke,
cvjetne slaže aranžmane.

No vrlo brzo kralj se razbolio. A pravi lijek znala je upravo liječnica Zlatka….



Meni osobno se jako svidio ovaj nastavak Zoga… Ovih dana nekako je sve puno slikovnica u kojima se spominju hrabre, sjajne žene koje nisu dozvolile da im netko drugi govori što bi trebale biti ili raditi. Tako i ova slikovnica nosi poruku da se trebamo držati svojih uvjerenja i stavova. I da budemo ono što to zaista želimo. Nije li to divno? Mislim da je to važna poruka koji trebamo prenijeti svojoj djeci. Da budu principijelni. Pa makar to ponekada značilo da se u svojim uvjerenjima moraju suprotstaviti i nama, roditeljima. J Što vi kažete?  

DOB: 3+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 32

Izdavač i cijena: Ibis grafika, Zagreb 2017. - 90,00 kn

Autorica: Julia Donaldson

Ilustrator: Axel Scheffler

Preveo: Krešimir Krnic

O AUTORICI:
Julia Donaldson je iznimno talentirana, nagrađivana autorica brojnih slikovnica. Njezina prva slikovnica „Skučena kuća“, koju također imam priliku čitati na hrvatskom, izdana je prije više od dvadeset godina. Od tada Julia je napisala više od 160 knjiga uključujući i moderni klasik za kojega ste sigurno svi čuli „Grubzon“. Najotmjeniji div u gradu, Mali majmun u veliko brizi, Što je bubamara čula, Pužica kitova družica, Zog, Priče iz žirove šume, samo su neke od brojnih slikovnica koje možete pronaći prevedene na hrvatski jezik i uživati u njima.

Na Facebook stranici Čarobni svijet bajki trenutno možete osvojiti ovu slikovnicu. Sretno!

Primjedbe

Popularni postovi