Nisi ružno, pače!

"Nisi ružno, pače!" još je jedna slikovnica iz serijala Bajke koje su pošle po krivu, a tema ove priče je nasilje među djecom. Smatram kako je ovo tema o kojoj se zaista treba što više govoriti, a pogotovo o njoj razgovarati s djecom. Ova slikovnica temu o nasilju i različitosti djeci predočava kroz priču o ružnom pačiću i time predstavlja odličnu podlogu za razgovor o toj temi.


Jednako kao i Matovilka o kojoj sam već pisala, priča započinje klasično – mama patka izlegla je jaja i u jednom se nalazilo pače koje je bilo drugačije od drugih. Mama patka bila je iznenađena, no jednako je voljela i ovo pače kao i sve druge pačiće. Ali ostale životinje iz dvorišta odmah su se okomile na pačića i prozvale ga ružnim. Čak su ga i njegova vlastita braća i sestre gnjavili. Sve dok jednoga dana Čuperko (ružni pačić) više nije mogao trpjeti uvrede te je otišao od kuće. U ovoj priči njegova braća i sestre shvate koliko su pogriješili i krenu u potragu za Čuperkom. On je ipak bio njihov brat i jednostavno je bio malo drugačiji. Tako i ova priča ima sretan kraj. Drugačiji od originala, ali jako lijep.


No nisu samo druge životinje zlostavljale čuperka. Njegova vlastita braća nemilosrdno su ga gnjavila. „Prestanite!“ vikao bi vrapčić, ali nitko ne bi obraćao pažnju. Čuperko je bivao sve tužniji i tužniji. I jednoga je dana…



Na kraju slikovnice nalazi se rubrika „Nakon čitanja“ s raznim pitanjima koje možete postaviti djetetu nakon čitanja i razgovarati o problemu koji je tema slikovnice. Odlične su mi te rubrike, mislim da daju dobre ideje za razgovor o temi.

DOB: 3+

Uvez: mekani

Broj stranica: 22

Izdavač i cijena: Turistička naklada, Zagreb 2017. - 49.90kn

Autor: Steve Smallman

Ilustrator: Neil Price

Prevoditeljica: Silvija Martić


O AUTORU: Steve Smallman je nagrađivani britanski pisac za djecu. U početku je samo ilustrirao slikovnice (od malena je voli crtati i često je precrtavao crtiće iz raznih stripova), a kasnije se odlučio i napisati slikovnicu. Njegova prva slikovnica bila je „The Lamb Who Came For Dinner“  koja je prevedena na nekoliko jezika i postala kazališna predstava u Švedskoj. Dosad je napisao više od 50 slikovnica koje su također objavljenje na različitim jezicima.  Danas piše slikovnice i uživa u svom poslu za koji kaže da se osjeća kao da uopće ne radi a za to dobiva plaću. J Više o njemu možete pronaći na njegovoj službenoj stranici. 

P.S. Na facebook stranici Čarobni svijet bajki trenutno traje darivanje ove odlične slikovnice!

Primjedbe

Popularni postovi