Iva se skriva

Jednoga dana Iva je bila vani s prijateljima.
Hajdemo se utrkivati na loptama za skakanje! – reče Fredi.
Ne, hadjemo se utrkivati na koturaljkama! – reče Katja.
Ne, ne, ne, hajde da se uopće ne utrkujemo! – reče Lili. – Idemo radije na penjalicu!
Nisu se mogli dogovoriti.
Stoga su se naposljetku igrali skrivača.


Slikovnicu Iva se skriva slučajno sam otkrila na polici knjižnice. Naravno, morala sam odmah prolistati knjigu koju nisam još vidjela i odmah sam ju osudila. Moram priznati da je automatski upisana na moju listu slikovnica koje želim imati u vlastitoj biblioteci. Slikovnica je toliko jednostavna a u isti trena toliko lijepa. Jednostavno mami da ju neprestano vrtim po rukama i listam.. a o čemu se zapravo radi?


Slikovnica nam priča priču o djevojčici Ivi koja ima neobičan dar. Ona je odlična u igri skrivača i u njoj uvijek pobjeđuje. Iva si ne može pomoći.. Ivini prijatelji rado se s njom igraju ali svi imaju svoju želju i prijedlog igre. No nekako uvijek pobjeđuje igra skrivača. I naravno Iva. Sve dok jednoga dana, baš na njen rođendan njeni prijatelji odustanu od dugotrajnog traženja Ive i odluče se poslužiti slasticama koje su pronašli tražeći Ivu ( Iva je cijeli rođendan provela skrivena a to baš i nije najzabavnije..). I tako Iva shvati da se, time što se stalno igraju samo njene omiljene igre, zapravo udaljuje od svojih prijatelja. A prijatelji su važni…jako važni. Zar ne?


Iva je jako dobra u skrivanju i to ju čini posebnom. No i njeni prijatelji su također po nečemu posebni. Iva to shvati i odluči pomoći svojim prijateljima da i oni pokažu u čemu su posebni. Ako dozvolimo drugima da nam pokažu u čemu su dobri to ne umanjuje ono što nas čini posebnim, ono u čemu smo mi dobri.


Ova slikovnica uz divne ilustracije i priču nudi i jednu lijepu životnu lekciju. Tekst je vrlo jednostavan a ilustracije nekako prozračne i nježne a opet jako upečatljive. Meni osobno se jako sviđa. Na službenoj stranici Fione Woodcock pronašla sam da je napisala još jednu knjigu – Poppy and the Blooms za koju se također nadam da će naći put do naših izdavača. Ako ne, engleska verzija je na listi. J

DOB: 4+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 30

Izdavač i cijena: Meandar Media, Zagreb 2017. - 109,00kn

Autorica i ilustratorica: Fiona Woodcock

Prevoditeljica: Vanda Mikšić


O AUTORICI: Fiona Woodcock piše i ilustrira slikovnice. Studirala je na Glasgow School of Art“  i danas živi u Londonu. Dugo godina radila je u svijetu animiranog filma zapisujući pri tom bilješke za svoje slikovnice i baveći se ilustracijom. Njena prva slikovnica Iva se skriva nominirana je 2017. za nagradu Kate Greenaway. Nedavno je izašla i njena druga slikovnica – Poppy and the Blooms,  a njene prekrasne ilustracije krase i slikovnicu autorice Corrinne Averiss – A Dot In The Snow. 

Primjedbe

Popularni postovi